Egeralja

A Somló és a Ság hegy között húzódó Marcal-medencében, Veszprém Megyében, a Devecseri Járásban található a 223 fős Egeralja.

A település arculatát, természeti környezetét és kulturális örökségét a Marcal közelsége, a település református szellemisége, és Szalóky Károly öröksége nagyban meghatározza.

A település korfája jelenleg elöregedő, fejlesztése kizárólag összefogással történhet meg. A Somló közelségét kihasználó turizmus településre csalogatása, a vizes élőhelyek visszaállítása, az ökológiai adottságok kiaknázása és a hagyományos mezőgazdasági termelés visszaállítása nem csak Egeralja, hanem a Marcal medence településeinek közös feladata.

 

Helyek, amelyeket érdemes felkeresni

  • Marcal- medence állat- és növényvilága (ún. „Katyor területe”): A Marcal- medence Egeralja környéki vizenyős része védett lápterület, amelyen változatos növény-és állatvilág figyelhető meg. A védett természeti terület kerékpárral és gyalogosan is bejárható. A Marcal-medence minél szélesebb körben való népszerűsítésére virtuális tanösvény került kialakításra, amely felkeresésével a terület előzetesen virtuálisan feltérképezhető. A honlap címe: www.marcaltanosveny.hu

 

 

  • IMGP4326 helytörténeti gyűjtemény smIMGP4312 helytörténeti gyűjtemény előtti emlékpad smHelytörténeti gyűjtemény: A falu szülötte, Szalóky Károly földműves, költő és festő gyűjtötte és feldolgozta a szülőfaluja történetére vonatkozó dokumentumokat, amellyel a térség egyik legjelentősebb helytörténeti gyűjteményét hozta létre. A Helytörténeti Gyűjtemény udvarán dr. Szakál Sándor tanárnak állít emléket egy padon kialakított márványtábla. A gyűjteménynek jelenleg csak a kültéri, mezőgazdasági gépeket bemutató része látogatható.

 

  • Hősök kertje: A kertben található emlékmű az I. és II. világháború áldozatai előtt tiszteleg.

 

  • Millenniumi Emlékpark: A Tirnován Ari-Vid szobrászművész által készített, 2000-ben átadott Millenniumi emlékműnek a Millenniumi Emlékpark biztosít méltó környezetet.

 

Helyi termelők, vállalkozások, kézművesek

Termék neve Helyi termelő neve Helyi termelő címe Helyi termelő telefonszáma Helyi termelő honlap címe
méz Farkas Balázs Egeralja, József Attila utca 10. 06/20/5135058
40 féle erdészeti szaporítóanyag; étkezési alma – termesztett bodza; étkezési szamóca Zajcsek Szabolcs ev. Egeralja, József Attila utca 26. 06-20/521-11-00 www.csemeteplussz.hu IMGP4410 Gála alma sm
méz Bors Barnabás Egeralja, Szabadság tér 9. 06/30/636-9950 IMGP4337 Bors Barnabás méhész sm

KAPCSOLAT

Egeralja Község Önkormányzata

Cím: 8497 Egeralja, Fő u. 2.

Telefon:+36 20 95 98 793

E-mail: hivatalegeralja@gmail.com