Tisztelettel köszöntöm Önt, kedves Látogató!

Megtisztelő számomra, hogy polgármesterként elsőként üdvözölhetem Önt községünk megújult honlapján. Honlapunkat úgy alakítottuk ki, hogy a véletlenül idetévedő megismerhesse községünk múltját és jelenét, az elszármazottak – miközben egy nosztalgikus időutazást tehetnek –  bepillantást nyerhessenek Egeralja mai életébe, községünk lakói pedig tájékozódhassanak az őket érintő eseményekről, a polgármesteri hivatal munkarendjéről, elérhetőségeiről, a képviselő-testület rendeleteiről, határozatairól, a jövőre vonatkozó elképzeléseinkről. A portál létrehozásával és folyamatos fejlesztésével a mindennapi kapcsolatot szeretnénk szorosabbá fűzni Önökkel.. Ezt szolgálják a honlapunkon elérhető információk, dokumentumok.

Községünk valószínűleg a XII. században keletkezett. A középkorban több írásos forrás is említi, melyek szerint a falu lakói királyi vadászok voltak. Bél Mátyás Veszprém vármegye leírása című hiteles művében két nagy nemesi családot említ, a Boncz és Egerallyi családot. Az Egerallyi család később Ferenczy-nek nevezi magát. Leszármazottaik még ma is élnek a faluban. A reformációtól kezdődően a falu lakossága csaknem teljes egészében református vallású lett. Az első templom 1740-ben épült, ennek helyén 1801-ben készült el az első kő templom. A mai új helyre épített templomot 1913-ban szentelték fel.
1949-ben Egeralját a szorosan mellé épült Adorjánházával egyesítették, Adorjánháza néven. 1991. november 1-jén azonban a település ismét önálló lett. Ma Egeralja egy, a nagyvárosoktól távol eső, tiszta levegőjű, csendes kis település, a Somló és a Ság hegy között. A községtől nyugatra, a Marcal folyó egykori ártere, a bozót ma  természetvédelmi terület. 2000-ben a falu központjában, a Millenniumi emlékparkban leplezték le a Millenniumi emlékművet.  A falu másik emlékműve a Hősi emlékmű, a világháborús hősöknek állít emléket. Falunk neves  szülöttje Szalóky Károly festő,költő,muzeológus,akinek áldozatos munkájának gyümölcse a Helytörténeti Gyűjtemény. Értékes tárgyai jelenleg a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum oltalma alatt állnak.
Szándékunk szerint, aki vendégként látogat a honlapra, segítséget kap abban, hogy jobban megismerje az itt élő emberek mindennapjait, a település történetét, gazdasági, kulturális, turisztikai életét, a földrajzi elhelyezkedésének köszönhető kedvező adottságokat. Mindazon értékeket, amelyekre mi, egeraljaiak oly büszkék vagyunk.
Ha sikerült felkeltenem érdeklődését településünk iránt, látogasson el hozzánk, szeretettel várjuk Egeralján.

Tisztelettel

Sárközi Zsolt

Polgármester

KAPCSOLAT

Egeralja Község Önkormányzata

Cím: 8497 Egeralja, Fő u. 2.

Telefon:+36 20 95 98 793

E-mail: hivatalegeralja@gmail.com