Tisztelettel köszöntöm Önt, kedves Látogató!

Megtisztelő számomra, hogy polgármesterként elsőként üdvözölhetem Önt községünk megújult honlapján. Honlapunkat úgy alakítottuk ki, hogy a véletlenül idetévedő megismerhesse községünk múltját és jelenét, az elszármazottak – miközben egy nosztalgikus időutazást tehetnek –  bepillantást nyerhessenek Egeralja mai életébe, községünk lakói pedig tájékozódhassanak az őket érintő eseményekről, a polgármesteri hivatal munkarendjéről, elérhetőségeiről, a képviselő-testület rendeleteiről, határozatairól, a jövőre vonatkozó elképzeléseinkről. A portál létrehozásával és folyamatos fejlesztésével a mindennapi kapcsolatot szeretnénk szorosabbá fűzni Önökkel.. Ezt szolgálják a honlapunkon elérhető információk, dokumentumok.

Községünk valószínűleg a XII. században keletkezett. A középkorban több írásos forrás is említi, melyek szerint a falu lakói királyi vadászok voltak. Bél Mátyás Veszprém vármegye leírása című hiteles művében két nagy nemesi családot említ, a Boncz és Egerallyi családot. Az Egerallyi család később Ferenczy-nek nevezi magát. Leszármazottaik még ma is élnek a faluban. A reformációtól kezdődően a falu lakossága csaknem teljes egészében református vallású lett. Az első templom 1740-ben épült, ennek helyén 1801-ben készült el az első kő templom. A mai új helyre épített templomot 1913-ban szentelték fel.
1949-ben Egeralját a szorosan mellé épült Adorjánházával egyesítették, Adorjánháza néven. 1991. november 1-jén azonban a település ismét önálló lett. Ma Egeralja egy, a nagyvárosoktól távol eső, tiszta levegőjű, csendes kis település, a Somló és a Ság hegy között. A községtől nyugatra, a Marcal folyó egykori ártere, a bozót ma  természetvédelmi terület. 2000-ben a falu központjában, a Millenniumi emlékparkban leplezték le a Millenniumi emlékművet.  A falu másik emlékműve a Hősi emlékmű, a világháborús hősöknek állít emléket. Falunk neves  szülöttje Szalóky Károly festő,költő,muzeológus,akinek áldozatos munkájának gyümölcse a Helytörténeti Gyűjtemény. Értékes tárgyai jelenleg a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum oltalma alatt állnak.
Szándékunk szerint, aki vendégként látogat a honlapra, segítséget kap abban, hogy jobban megismerje az itt élő emberek mindennapjait, a település történetét, gazdasági, kulturális, turisztikai életét, a földrajzi elhelyezkedésének köszönhető kedvező adottságokat. Mindazon értékeket, amelyekre mi, egeraljaiak oly büszkék vagyunk.
Ha sikerült felkeltenem érdeklődését településünk iránt, látogasson el hozzánk, szeretettel várjuk Egeralján.

Tisztelettel

Sárközi Zsolt

Polgármester